Παρουσίαση/Προβολή
(ΓΕΩ 222) - Κίζος Αθανάσιος
Περιγραφή Μαθήματος
Εισαγωγή και ανάπτυξη μεθόδων ανάλυσης της Αγροτικής Γεωγραφίας και της Γεωγραφίας της Υπαίθρου. Κατανόηση των μετασχηματισμών των κοινωνιών και του τοπίου της υπαίθρου, με κριτική εξέταση της εξέλιξης τους στον κόσμο και έμφαση στις Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές χώρες. Παρουσίαση χαρακτηριστικών αγροτικών διαχειριστικών συστημάτων και μεθόδων οργάνωσης του αγροτικού τοπίου διαφόρων περιοχών και εποχών, με έμφαση στην δυναμική τους, δηλαδή σε διαδικασίες και αιτίες μεταβολών. Παρουσίαση των σύγχρονων γεωγραφιών της υπαίθρου με έμφαση στην ανάπτυξη συμβολικών γεωγραφιών και γεωγραφιών της βιώσιμης ανάπτυξης. Ιδιαίτερη αναφορά στον Ελληνικό χώρο και στις μεταβολές του τοπίου της υπαίθρου.
Ημερομηνία δημιουργίας
Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015
-
Περιεχόμενο μαθήματος
Εισαγωγή και ανάπτυξη μεθόδων ανάλυσης της Αγροτικής Γεωγραφίας και της Γεωγραφίας της Υπαίθρου. Κατανόηση των μετασχηματισμών των κοινωνιών και του τοπίου της υπαίθρου, με κριτική εξέταση της εξέλιξης τους στον κόσμο και έμφαση στις Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές χώρες. Παρουσίαση χαρακτηριστικών αγροτικών διαχειριστικών συστημάτων και μεθόδων οργάνωσης του αγροτικού τοπίου διαφόρων περιοχών και εποχών, με έμφαση στην δυναμική τους, δηλαδή σε διαδικασίες και αιτίες μεταβολών. Παρουσίαση των σύγχρονων γεωγραφιών της υπαίθρου με έμφαση στην ανάπτυξη συμβολικών γεωγραφιών και γεωγραφιών της βιώσιμης ανάπτυξης. Ιδιαίτερη αναφορά στον Ελληνικό χώρο και στις μεταβολές του τοπίου της υπαίθρου.
Μαθησιακοί στόχοι
Οι φοιτητές μετά την ολοκλήρωση των παραδόσεων και των εργαστηρίων θα πρέπει να είναι σε θέση να:
Γνωρίζουν την πολυπλοκότητα των σχέσεων ανθρώπου - περιβάλλοντος και θεωρίες για το είδος της σχέσης αυτής
Έχουν βασικές γνώσεις σχετικά με την εμφάνιση της γεωργίας και κτηνοτροφίας
Είναι εξοικειωμένοι με τα χαρακτηριστικά των αγροδιατροφικών συστημάτων σήμερα και τα προβλήματα που έχουν
Είναι εξοικειωμένοι με τις ιδιατερότητες της διαχείρισης της γης στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα
Μπορούν να σχεδιάσουν και να συγγράψουν μια εργασία με βάση βιβλιογραφικές πηγές και εμπειρική έρευνα
Μέθοδοι διδασκαλίας
Το μάθημα περιλαμβάνει 13 διαλέξεις, 3 ώρας διάρκειας η κάθε μια.
Μέθοδοι αξιολόγησης
Οι φοιτητές πρέπει να:
(α) ολοκληρώσουν και να είναι σε θέση να συζητήσουν στην αίθουσα 8 ατομικές εργασίες που μπορεί να δώσει ως 2,5 μονάδες από τον τελικό βαθμό (ως 0,3 μονάδες ανά εργασία). ΠΡΟΣΟΧΗ: 1 ως 4 εργασίες δεν δίνουν βαθμούς και δεν επιτρέπουν συμμετοχή στις εξετάσεις, ενώ η παράδοση των εργασιών γίνεται αυστηρά στη διάλεξη που έχει οριστεί για τη συζήτηση τους και αυτοπροσώπως μόνο. Στις ασκήσεις δεν βαθμολογείται μόνο το ‘σωστό’ και το ‘λάθος’, αλλά η προσπάθεια και η συμμετοχή σας. Αποτυχία θα θεωρηθεί η αδιαφορία και η έλλειψη προσπάθειας.
(β) ολοκληρώσουν και παρουσιάσουν στην αίθουσα 1 βιβλιογραφική εργασία που θα διαπραγματεύεται ένα από τα θέματα των διαλέξεων ή των μικρών ατομικών εργασιών και μπορεί να πάρει ως 2,5 μονάδες από την τελική βαθμολογία.
(γ) συμμετάσχουν στις εξετάσεις, που δίνουν τις υπόλοιπες πέντε (5) μονάδες του τελικού βαθμού. Τα θέματα των εξετάσεων προέρχονται από την ύλη των παραδόσεων και τις σημειώσεις του μαθήματος. Οι εξετάσεις δίνονται με τη δυνατότητα χρήσης βοηθημάτων και σημειώσεων από τους φοιτητές κατά τη διάρκεια τους.
Διδάσκοντες
Κίζος Αθανάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής
Προτεινόμενα συγγράμματα
Mazoyer, M., και Roundar L. (2005) Ιστορία των γεωργιών του κόσμου: Από τη νεολιθική εποχή στη σύγχρονη κρίση, Εξάντας.
Horden, P., Purcell, N., (2006) Μεσόγειος: Θάλαττα Πονηροδιδάσκαλος, Οδυσσέας, Αθήνα.
Diamond, J. (2007) Όπλα, Μικρόβια και Ατσάλι: οι τύχες των ανθρώπινων κοινωνιών, Κάτοπτρο, Αθήνα.
Βιβλιογραφία
Angold M. (Ελλ. Μεταφρ. 1997), Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία από το 1025 έως το 1204, Εκδόσεις Παπαδήμα, Αθήνα.
Anthopoulou, T., (1993), Systemes de production agricole insulaires et developpement local: L’ example de l’ olivier et de l’ elevage ovin dans l’ile de Lesvos (mer d’ Egee orientale, Greece), These de Doctorat en Geographie, University de Paris X - Nanterre.
Anthopoulou, T., (2000), «Diversification et re-organisation des activites liees a l'elevage dans les zones defavorisees europeennes. Le cas de l'ile de Lesvos», Programme Europeen FAIR3-CT96-1893, Individual Final Report 1997-2000, Universite de la Mer Egee, Mytilene.
Anzuini A. Strubelt W. (eds.) (No date) “Cultural assets: Final Report” in Study Programme on European Spatial Planning: Criteria for the Spatial Differentiation of the EU Territory.
Appleton J. (1996, rev. edition) The Experience of Landscape, John Wiley &sons, Chisester.
Arnold D. (1996) The Problem of Nature: Environment, Culture and European Expansion, Blackwell Publishers, Cambridge-USA.
Avramea A. (2002) ‘Land and Sea Communications, Fourth-Fifteen Centuries’ in Laiou A. (ed.) The Economic History f the Byzantium, Volume 1, Durbarton Oaks, Washington.
Banks J. and Marsden T. (2001), ‘The Nature Of Rural Development: The Organic Potential’, Journal Of Environmental Policy And Planning, Vol. 3, pp. 103-121.
Barham E. (2003), ‘Translating terroir: The global challenge of French AOC labeling’, Journal of rural studies Vol. 19, pp. 127-138.
Baudry J. (1993) “Landscape dynamics and farming systems: problems of relating patterns and predicting ecological changes” in Bunce R.G.H. Ryszkowski L. Paoletti M. (eds.) Landscape Ecology and Agroecosystems, Lewis Publishers, Florida.
Baudry J. et al. (2000) “A holistic landscape ecological study of the interactions between farming activities and ecological patters in Brittany, France” in Landscape and Urban Planning, Elsevier Science, No. 50.
Bellows A., Hamm M. (2001), ‘Local autonomy and sustainable development: Testing import substitution in localizing food systems’, Agriculture and human values Vol. 18, pp. 271-284
Berleant A. (1988) “Aesthetic perception in environmental design” στο Nasar J.L. (ed.) Environmental Aesthetics: Theory, Research & Applications, Cambridge University Press, Cambridge, σελ. 84-100.
Berleant A. (1997) Living in the Landscape: Toward an Aesthetics of Environment the University Press of Kansas, Kansas.
Bourassa S.C. (1991) The Aesthetics of Landscape, Belhaven Press, London.
Braudel F. (Ελλην. Έκδοση 1993) Μεσόγειος. Α΄ τόμος: Ο ρόλος του περίγυρου, Μ.Ι.Ε.Τ., Αθήνα.
Brigand L. (1991) Les iles en Mediterranee, Plan Blue, Paris.
Bruins H. J. (1990) «The impact of man and climate on the Central Negev and Northeastern Sinai deserts during the Late Holocene» in Bottema S. Entjes-Nieborg G. van Zeist W. Man’s Role in the shaping of the Eastern Mediterranean Landscape, Balkema, Rotterdam.
Bryer A. (2002) ‘The Means of Agricultural Production: Muscle and Tools’ in Laiou A. (ed.) The Economic History f the Byzantium, Volume 1, Durbarton Oaks, Washington.
Bunce M. (1994) The Countryside Ideal: Anglo-American images of Landscape, Routledge, London and New York.
Byrnes F. R. (επιμ.) (1976) Communal Families in the Balkans: The Zadruga. Essays by Philip E. Mosely and Essays in His Honor, University of Notre Dame Press, Notre Dame.
Cardello A. (1995),‘Food Quality: Relativity, Context And Consumer Expectations’, Food Quality And Preference, Vol. 6, No. 3, pp. 163-170.
Προαπαιτούμενα
Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για το μάθημα αυτό.