Κανονιστικό Πλαίσιο στην Κοινωνία της Πληροφορίας [open] (321-5204)

Λίλιαν Μήτρου

Description

Εισαγωγή στις έννοιες και τα χαρακτηριστικά του δικαίου – Επισκόπηση των κύριων νομικών πεδίων, ζητημάτων και ρυθμιστικών πλαισίων που αφορούν την Κοινωνία της Πληροφορίας,  τις τεχνολογίες πληροφορικής και τις εφαρμογές τους. 

CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike
Περιεχόμενο μαθήματος
  • Εισαγωγή στο δίκαιο : βασικά χαρακτηριστικά και έννοιες
  • Ποινικό Δίκαιο Πληροφορικής – Ηλεκτρονικό έγκλημα - Ελληνικό και διεθνές δίκαιο - Computer/Internet forensics
  • Εισαγωγή στις έννοιες της διανοητικής – πνευματικής ιδιοκτησίας Προστασία Λογισμικού – Προστασία Βάσεων δεδομένων - Πνευματική ιδιοκτησία στο Διαδίκτυο
  • Ηλεκτρονικές πράξεις και συναλλαγές
  • Νομικά ζητήματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών
  • Παρουσία στο διαδίκτυο και διαχείριση ονομάτων χώρου

To δίκαιο στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Eισαγωγή στις βασικές έννοιες. Παραβατικότητα και Ποινικό Δίκαιο στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Νέες μορφές εγκληματικότητας, διεθνές και ελληνικό ποινικό δίκαιο πληροφορικής. Νομικά ζητήματα Computer/Internet forensics.  Ζητήματα διανοητικής  ιδιοκτησίας στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Συμβάσεις και προστασία λογισμικού και βάσεων δεδομένων. Ζητήματα διανοητικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο και ψηφιακά δικαιώματα. Ηλεκτρονικές συναλλαγές και πράξεις. Ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο του Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Ψηφιακή/ Ηλεκτρονική Υπογραφή: Ρυθμιστικό πλαίσιο και νομικά ζητήματα. Προστασία Καταναλωτή στο Διαδίκτυο και στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Νομικά ζητήματα του τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών: άδειες, καθολική υπηρεσία, προστασία καταναλωτή κ.λπ. Διαχείριση των ονομάτων χώρου (Domain names): Ρυθμιστικό πλαίσιο και νομικά ζητήματα.

Μαθησιακοί στόχοι

Οι φοιτητές ολοκληρώνοντας αυτό το μάθημα έχουν την ευκαιρία:

  • Να αποκτήσουν εποπτεία των κανονιστικών και νομικών  ζητημάτων που τίθενται σε σχέση με την Κοινωνία της Πληροφορίας, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών  και τις εφαρμογές τους.
  • Να αποκτήσουν γνώση των βασικών ρυθμιστικών κανόνων και αρχών που συγκροτούν το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών 
  • Να εντοπίζουν τα βασικά ζητήματα δικαίου που σχετίζονται με ένα πληροφοριακό σύστημα ώστε να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων και στην αναζήτηση εφαρμογών και λύσεων που είναι σύμφωνες με το κανονιστικό πλαίσιο.
  • Να κατανοήσουν τη σχέση ΤΠΕ και κανονιστικού πλαισίου και να εντοπίζουν αδυναμίες και ελλείψεις ώστε να είναι σε θέση να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις
  • Να εντάξουν τις γνώσεις που αποκομίζουν από τον βασικό κορμό των σπουδών τους στις ΤΠΕ σε ένα ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό πλαίσιο ώστε να αποκτήσουν μία σφαιρική θεώρηση των ζητημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν 
Βιβλιογραφία

α) Εγχειρίδια του μαθήματος:

  • Μήτρου Λ. (2002): Το δίκαιο στην Κοινωνία της Πληροφορίας,2002
  • Παπακωνσταντίνου Ευ., Νομικά Θέματα Πληροφορικής , 2010
  • Σιδηρόπουλος Θ., Το δίκαιο του διαδικτύου, 2008

 

β) Συμπληρωματική βιβλιογραφία:

  • Ιγγλεζάκης Ι.,Νομική Πληροφορική, 2012
  • Συνοδινού Ε.Τ, Πνευματική Ιδιοκτησία και Νέες Τεχνολογίες (2008)
  • Καλλινίκου Δ., Προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο (2005):
  • Καράκωστας Ι.: Δίκαιο και Internet, 2003
  • Μανιάτης Α.: Δίκαιο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, 2010
  • Κριθαράς Θ. , Ποινικό Δίκαιο και διαδίκτυο, 2009
  • Μπότη-Κανελλοπούλου Μ., Το δίκαιο της πληροφορίας, 2004

Στην ιστοσελίδα του μαθήματος αναρτώνται πολλά κείμενα αναφοράς ή/και επιστημονικά άρθρα

Μέθοδοι διδασκαλίας
  • Ανάπτυξη και επεξήγηση θεωρητικών ενοτήτων
  • Επεξεργασία θεμάτων – ζητημάτων 
Μέθοδοι αξιολόγησης

Γραπτές Εξετάσεις  - με ανοιχτές σημειώσεις/βιβλία

Πρόοδοι : 8 στη διάρκεια του εξαμήνου

Η συμμετοχή σε τρεις τουλάχιστον προόδους είναι προυπόθεση συμμετοχής στις εξετάσεις

Τελική βαθμολογία = 0,60 * Βαθμός γραπτής εξέτασης + 0,40 * Βαθμός προόδων 

Προαπαιτούμενα

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών και Επικοινωνιών 

Διδάσκοντες

Λίλιαν Μήτρου

Η Λίλιαν Μήτρου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια - δικηγόρος, διδάσκει προστασία της Ιδιωτικότητας  και Δίκαιο της Πληροφορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων) καθώς και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (ΕΚΠΑ) και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της  Φρανκφούρτης  υπό την εποπτεία του καθηγητή Σ. Σημίτη. Υπήρξε  μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (1999-2003) και πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Κατά την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ (2014) υπήρξε Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την  προστασία δεδομένων (DAPIX). Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά έργα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και έχει γράψει βιβλία και άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.

Ομάδα στόχος

Όλοι οι φοιτητές τμημάτων μηχανικών πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων, μηχανικών υπολογιστών, πληροφορικής.

Προτεινόμενα συγγράμματα
  • Μήτρου Λ. (2002): Το δίκαιο στην Κοινωνία της Πληροφορίας,2002
  • Παπακωνσταντίνου Ευ., Νομικά Θέματα Πληροφορικής , 2010
  • Σιδηρόπουλος Θ., Το δίκαιο του διαδικτύου, 2008 

Units

Εισαγωγή στο δίκαιο : Έννοια και διακρίσεις του δικαιου. Χαρακτηριστικά του δικαίου και του νομικού κανόνα. Δικαιώματα. Υποκείμενα δικαίου.

Ποινικό Δίκαιο Πληροφορικής – Έννοιες,  χαρακτηριστικά και κατηγορίες ηλεκτρονικού εγκλήματος και κυβερνοεγκλήματος – Επιθέσεις σε πληροφοριακά συστήματα – παραβιάσεις απορρήτων – ηλεκτρονικά εγκλήματα περιεχομένου  - Διεθνές ουσιαστικό και διαδικαστικό ρυθμιστικό πλαίσιο για το κυβερνοέγκλημα . Computer/Internet forensics. Ουσιαστικές και δικονομικές απαιτήσεις ως προς τις ψηφιακές αποδείξεις.

Εισαγωγή στις έννοιες της διανοητικής – πνευματικής ιδιοκτησίας : Έργο, δημιουργός, περιουσιακά και ηθικά δικαιώματα. Προστασία Λογισμικού ως έργο πνευματικής ιδιοκτησίας– Προστασία Βάσεων δεδομένων - Πνευματική ιδιοκτησία στο Διαδίκτυο – Ψηφιακά δικαιώματα. Ανοιχτό λογισμικό –λογισμικό ανοιχτού κώδικα – Τεχνολογικά μέτρα προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Ηλεκτρονικές πράξεις και συναλλαγές. Ηλεκτρονικές δικαιοπραξίες. Ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο του Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Ψηφιακή/ Ηλεκτρονική Υπογραφή: Ρυθμιστικό πλαίσιο και νομικά ζητήματα. Προστασία Καταναλωτή στο Διαδίκτυο και στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

Νομικά ζητήματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών άδειες: καθολική υπηρεσία, προστασία καταναλωτή – θεσμοί εποπτείας.

Παρουσία στο διαδίκτυο και διαχείριση ονομάτων χώρου - Έννοια ονομάτων χώρου. Οικονομικη και νομική σημασία και ρύθμιση των ονομάτων χώρου. Μηχανισμοί και πλαίσιο διαχείρισης ονομάτων χώρου.

Open Academic Course

Open Courses
OpenCourses Level: A-

Num. of Visits :  2765
Num. of Hits :  10682