Εισαγωγή στη Σχεδίαση με Η/Υ (CAGD) [open] (5112404)

Αζαριάδης Φίλιππος και Κυρατζή Σοφία

Περιγραφή
Το μάθημα κάνει μία εισαγωγή στις βασικές αρχές και έννοιες που διέπουν τις τεχνολογίες σχεδίασης και μοντελοποίησης με τη βοήθεια του Η/Υ (Computer Aided Design – CAD). Αποτελείται από θεωρητικές διαλέξεις (3 ώρες/εβδομάδα), όπου διδάσκεται η βασική ύλη που αφορά στη σχεδίαση με Η/Υ, και από εργαστηριακά μαθήματα (2 ώρες/εβδομάδα), που αποτελούν βοηθητικό εργαλείο της θεωρητικής ύλης. Περιεχόμενα μαθήματος: - Δομή ενός συστήματος CAD και η έννοια του ηλεκτρονικού προϊόντος. - Εισαγωγή στα πιο βασικά μαθηματικά / πληροφοριακά μοντέλα που χρησιμοποιούνται από τα τρέχοντα συστήματα CAD και βρίσκουν εφαρμογή στον χώρο της γεωμετρικής μοντελοποίησης 3D αντικειμένων: καμπυλών Bezier και παρεμβολές Hermite, 2D και 3D γραμμικοί μετασχηματισμοί (μεταφορά, περιστροφή, αλλαγή κλίμακας και συμμετρίας), και εισαγωγή στις προβολές που χρησιμοποιούνται κυρίως από τα συστήματα CAD. Εργαστηριακές εκπαιδευτικές ασκήσεις και μεθοδολογίες 2D και 3D σχεδίασης σε εμπορικά και ακαδημαϊκά συστήματα CAD.

 

Συ

Περισσότερα  
CC - Αναφορά Δημιουργού

Ενότητες

Περιγραφή: Οι μετασχηματισμοί αποτελούν τη βάση του επιστημονικού χώρου της Σχεδίασης με Η/Υ. Στόχος της θεματικής ενότητας είναι οι φοιτητές/τήτριες να γνωρίσουν τους βασικούς μετασχηματισμούς στον 2Δ και 3Δ χώρο, οι οποίοι καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία ενός συστήματος Σχεδίασης με Η/Υ (CAD).

 

Λέξεις κλειδιά: 2Δ και 3Δ συσχετισμένοι μετασχηματισμοί: Μετακίνηση, Αλλαγή Κλίμακας, Περιστροφή, Συμμετρία, Ταύτιση διανύσματος με άξονα. 

Περιγραφή: Στόχος της θεματικής ενότητας είναι οι φοιτητές/τήτριες να κατανοήσουν την παραμετρική περιγραφή μίας καμπύλης και να γνωρίσουν τον τρόπο σχηματισμού και τις ιδιότητες των καμπυλών Bezier, καθώς αυτές αποτελούν βασικό σχεδιαστικό εργαλείο σε πολλά προγράμματα CAD.

 

Λέξεις Κλειδιά: Καμπύλες Bezier, ιδιότητες καμπυλών, φαπτόμενη καμπύλης σε τυχαίο σημείο, υποδιαίρεση καμπύλης, συνένωση καμπυλών.

Περιγραφή: Στόχος της θεματικής ενότητας είναι οι φοιτητές/τήτριες να γνωρίσουν τις βασικές αρχές που διέπουν τις καμπύλες παρεμβολής Hermite και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να σχεδιαστεί μία καμπύλη που διέρχεται από δεδομένα σημεία. Οι εφαρμογές των καμπυλών Hermite είναι πολλαπλές σε ποικίλους επιστημονικούς και σχεδιαστικούς τομείς.

 

Λέξεις Κλειδιά: Καμπύλες Hermite, Κατά τμήματα παρεμβολή Hermite, παραμετροποίηση διαστήματος

Περιγραφή: Η θεματική ενότητα ασχολείται με βασικές αρχές και προβλήματα που σχετίζονται με τις καμπύλες B-Spline. Οι φοιτητές/τήτριες θα μάθουν πως ορίζονται και πως σχεδιάζονται οι καμπύλες B-Spline πολλαπλού βαθμού, και θα γνωρίσουν τις ιδιότητες αυτών ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν μία καμπύλη με τρόπο τέτοιο που να καλύπτει τον σχεδιαστικό στόχο τους.

 

Λέξεις Κλειδιά: Καμπύλες B-Spline n-οστού βαθμού, συναρτήσεις B-Splines, παραμετροποίησεις και κομβικό διάνυσμα καμπύλης, ιδιότητες καμπυλών B-Splines.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  5963
Αρ. Προβολών :  15278