Βασίλης Ζερβάκης

Φυσική Ωκεανογραφία με έμφαση στη Δυναμική Παρακτίων Συστημάτων

Θέματα πτυχιακών εργασιών (προς ανάθεση):

 

Εργασίες προς ανάθεση

  • Ο ρόλος των πλοίων στις ανταλλαγές ατμόσφαιρας - θάλασσας (συνεπίβλεψη Ε. Τράγου, Ε. Κρασακοπούλου).

 

  • Χρήση υποβρυχίων καλωδίων για εκτίμηση ανταλλαγών υδάτων σε Στενά (μη ανατεθείσα)

Η χρήση υποβρυχίων καλωδίων για την εκτίμηση οριζόντιων ροών ύδατος βασίζεται στο νόμο του Faraday, σύμφωνα με τον οποίο η κίνηση ιόντων μέσα σε μαγνητικό πεδίο δημιουργεί διαφορά δυναμικού. Καθώς το θαλασσόνερο κινεί τα αιωρούμενα ιόντα του άλατός του με τα ρεύματα εντός του μαγνητικού πεδίου της Γης, είναι δυνατή η χρήση υποβρύχιων τηλεφωνικών καλωδίων για την εκτίμηση της συνολικής ροής όγκου μέσα από ένα θαλάσσιο Στενό. Η εργασία θα γίνει στο Στενό της εισόδου του Κόλπου της Καλλονής, μετά από συνεννόηση με την Τεχνική Υπηρεσία του ΟΤΕ.

  • Μελέτη αδρανειακών ρευμάτων από HF radar ανατολικά της Λήμνου (μη ανατεθείσα)

Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας θα αναλυθούν δεδομένα ενός έτους (2010) ταχύτητας ρεύματος όπως καταγράφτηκε από το HF radar "Δάρδανος" στη Λήμνο προκειμένου να απομονωθούν και μελετηθούν οι αδρανειακές ταλαντώσεις του επιφανειακού στρώματος της θάλασσας στην περιοχή. Η εργασία απαιτεί καλή εξοικείωση με μεθόδους επεξεργασίας δεδομένων και Matlab/Octave.

  • Μελέτη παλιρροιών από HF radar ανατολικά της Λήμνου (μη ανατεθείσα)

Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας θα αναλυθούν δεδομένα ενός έτους (2010) ταχύτητας ρεύματος όπως καταγράφτηκε από το HF radar "Δάρδανος" στη Λήμνο προκειμένου να απομονωθούν και μελετηθούν οι παλίρροιες στην περιοχή. Η εργασία απαιτεί καλή εξοικείωση με μεθόδους επεξεργασίας δεδομένων και Matlab/Octave.

 

Πτυχιακές υπό εξέλιξη

-

 

Ολοκληρωμένες πτυχιακές

  • Μυθολογικοί κατακλυσμοί και παλαιο-ωκεανογραφικές μαρτυρίες στην Ελλάδα (Τσότσου Ειρήνη)

Βιβλιογραφική Εργασία

  • Επιπτώσεις των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στο Θαλάσσιο Οικοσύστημα (Ιωάννης - Εμμανουήλ Κάβουρας)

Βιβλιογραφική Εργασία

  • Κυκλοφορία και ωκεανογραφική λειτουργία του Αιγαίου πελάγους (Νικόλαος Γεροφωκάς, παρουσιάστηκε στις 7/7/2017)

Βιβλιογραφική Εργασία

  • Μελέτη κατακόρυφης ανάμειξης με δεδομένα πλωτήρα ARGO στο Βόρειο Αιγαίο (Ναόμι Κράουτσικ, παρουσιάστηκε στις 13/10/2016)

Η εργασία αφορά την επεξεργασία πλωτήρα ARGO εγκλωβισμένου στη λεκάνη των Βορείων Σποράδων κατά το 2915 προκειμένου να μελετηθούν οι κατακόρυφοι ρυθμοί ανάμειξης των βαθύτερων υδάτων, σε μια προσπάθεια κλεισίματος του ισοζυγίου θερμότητας, αλατιού και μάζας.

  • Χρήση Λαγκρανζιανών Συνεκτικών Δομών για τη διερεύνηση περιοχών σύγκλισης στο Βορειοανατολικό Αιγαίο (Χρήστος Χατζηλάου, παρουσιάστηκε στις 13/10/2016)

Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας θα αναλυθούν δεδομένα ενός έτους (2010) ταχύτητας ρεύματος όπως καταγράφτηκε από το HF radar "Δάρδανος" στη Λήμνο προκειμένου να απομονωθούν και μελετηθούν περιοχές σύγκλισης των επιφανειακών υδάτων της θάλασσας στην περιοχή με χρήση μεθόδου Λαγκρανζιανών Συνεκτικών Δομών. Η εργασία απαιτεί καλή εξοικείωση με μεθόδους επεξεργασίας δεδομένων και Matlab/Octave.