Course : ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ [open]
Course code : FNS145
FNS145 - Ευστάθιος Γκιαούρης
Units - Εισαγωγή στους μικροοργανισμούς και στη μικροβιολογία
-
Units
-
Εισαγωγή στους μικροοργανισμούς και στη μικροβιολογία
-
Κυτταρική δομή και μικροβιακή ποικιλομορφία
-
Κυτταρικός φάκελος, μετακίνηση, επιφανειακές και ενδοκυττάριες δομές προκαρυωτών
-
Θρέψη και μεταβολισμός μικροοργανισμών
-
Μικροβιακή αύξηση και περιβαλλοντικές επιδράσεις
-
Έλεγχος της μικροβιακής αύξησης
-
Εισαγωγή στην ιολογία
-
Eυκαρυωτικοί μικροοργανισμοί
-
Αλληλεπιδράσεις ανθρώπου-μικροοργανισμών
-
Βασικές αρχές της ανοσολογίας
-
Εισαγωγή στους μικροοργανισμούς και στη μικροβιολογία
Εισαγωγή στους μικροοργανισμούς και στη μικροβιολογία
Στην ενότητα αυτή αρχικά αναφέρονται κάποια ιστορικά στοιχεία σχετικά με τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που οδήγησαν στην εγκαθίδρυση της μικροβιολογίας ως επιστήμης. Στη συνέχεια δίνεται ο ορισμός των μικροοργανισμών και αναφέρονται οι κατηγορίες αυτών (αρχαία, βακτήρια, μύκητες, φύκη, πρωτόζωα, έλμινθες και ιοί) καθώς και οι εξελικτικές τους σχέσεις. Παρουσιάζονται τα συστήματα ονοματολογίας και ταξινόμησης των μικροοργανισμών, τα βασικά χαρακτηριστικά ενός μικροβιακού κυττάρου, καθώς και τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της μικροβιακής ζωής (μεταβολισμός, αναπαραγωγή, διαφοροποίηση, επικοινωνία, κίνηση, εξέλιξη). Αναφέρονται οι όροι ενδιαίτημα και οικοσύστημα, καθώς και η διαφοροποίηση των πλαγκτονικών από τις βιο-υμενικές μικροβιακές κοινότητες. Αναλύεται η επίδραση των μικροοργανισμών στη ζώη (καθημερινότητα) του σύγχρονου ανθρώπου, και πιο συγκεκριμένα στους τομείς της γεωργίας, της βιομηχανίας τροφίμων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της βιοτεχνολογίας. Τέλος παρουσιάζονται οι κυριότεροι κλάδοι (επιστημονικές περιοχές) της σύγχρονης επιστήμης της μικροβιολογίας και το αντικείμενο αυτών.