Εργαστήριο: Προγραμματισμός του αισθητήρα Kinect για κιναισθητικό έλεγχο στη γλώσσα προγραμματισμού Processing και τη βιβλιοθήκη simpleOpneNI library.

Η γλώσσα προγραμματισμού Processing έχει δημιουργηθεί για τη διδασκαλία βασικών εννοιών προγραμματισμού με έμφαση στη χρήση οπτικών στοιχείων που ζωγραφίζονται επί της οθόνης του υπολογιστή. Πρόκειται για πολύ συνοπτική και ευέλικτη γλώσσα, στην οποία είναι δυνατόν να γραφτούν προγράμματα που έχουν κάποια λειτουργικότητα με ελάχιστες γραμμές κώδικα. Ο στόχος των δημιουργών της γλώσσας ήταν να χρησιμοποιηθεί από καλλιτέχνες και σχεδιαστές διαδραστικών συστημάτων χωρίς να απαιτείται προηγούμενη γνώση προγραμματισμού. Η Processing είναι γλώσσα ανοικτού κώδικα και βασίζεται στη Java (επίσης ανοικτού κώδικα), ενώ κάθε πρόγραμμα της Processing μετατρέπεται σε Java και εκτελείται ως applet. Οι δημιουργοί της είναι οι Casey Reas και Ben Fry οι οποίοι ήταν διδακτορικοί φοιτητές στο Aesthetics and Computation Group, ΜΙΤ Media Lab.

Η Processing μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα, αλλά και (αυτό είναι το πιο συναρπαστικό) σε συνεργασία με συσκευές όπως το Kinect, Arduino, πολυαπτικά τραπέζια, κινητά τηλέφωνα (π.χ. Android) αλλά και εφαρμογές προσωπικού υπολογιστή, ιδιαίτερα αν είναι γραμμένες σε Java. Για να συνεργαστεί με άλλες συσκευές και προγραμματιστικά περιβάλλοντα απαιτούνται κατάλληλες βιβλιοθήκες.

Στο εργαστήριο επιδεικνύεται η γλώσσα Processing και η συνεργασία της με τον αισθητήρα Kinect μέσω της χρήσης της βιβλιοθήκης simpleOpenNI. Η βιβλιοθήκη SimpleOpenNI χρησιμοποιεί το OpenNI SDK για να δώσει πρόσβαση στο kinect από τη γλώσσα προγραμματισμού Processing. ‘Εχει γραφτεί από τον Max Reiner (interaction designer, προγραμματιστής της Processing, συγγραφέας του βιβλίου Generative Design) και έγινε διαθέσιμη το Σεπτέμβρη του 2013. 

Λέξεις κλειδιά: Processing, OpenNI library, Kinect. 

Processing-KinectLabFINAL.pdf