Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Διατροφής (θεωρία)

(FNS127) -  Antonios Koutelidakis

Περιγραφή Μαθήματος

Το μάθημα στοχεύει στην κατανόηση των βασικών αρχών της επιστήμης της διατροφής μέσα από τη βιοιατρική προσέγγιση της. Συγκεκριμένα, η ύλη περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  1. Ένέργεια: Ενεργειακές απαιτήσεις σε φυσιολογικές καταστάσεις, βασικός μεταβολισμός, ενεργειακό κόστος της φυσικής δραστηριότητας,  ενέργεια των τροφίμων, θερμιδομετρία.
  2. Μακροθρεπτικά συστατικά: Βασικές αρχές της  πέψης, απορρόφησης, μεταβολισμού και χρησιμοποίησής τους στον ανθρώπινο  οργανισμό. Διαιτητικές πηγές, συστάσεις, έλλειψη.
  3. Μικροθρεπτικά συστατικά: Ο ρόλος των βιταμινών  και των ανόργανων συστατικών στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του  οργανισμού. Διαιτητικές πηγές, συστάσεις, ελλείψεις, τοξικότητα.
  4. Συστάσεις διεθνών φορέων για την πρόσληψη θρεπτικών  συστατικών.
  5. Μοντέλα βέλτιστης διατροφής.Μεσογειακή διατροφή.
  6. Ομάδες Τροφίμων. Ισοδύναμα. Αρχές σύνταξης διαιτολογίου.

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013