Παρουσίαση/Προβολή
Μεθοδολογία έρευνας
(FNS-PPS292) - Vasiliki Bountziouka
Περιγραφή Μαθήματος
Σκοπός του μαθήματος είναι η εκμάθηση των βασικών αρχών σχεδιασμού διατροφικών ερευνών, επιδημιολογικών και πειραματικών κλινικών δοκιμών, καθώς επίσης και των εργαλείων και τεχνικών που χρησιμοποιούνται στη διατροφική έρευνα και στην τεχνολογία τροφίμων. Επιπρόσθετος σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση με την συγγραφική διαδικασία και την χρήση ΤΠΕ για την παρουσίαση ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Ημερομηνία δημιουργίας
Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023
-
Πρόγραμμα διαλέξεων
Εβδομάδα
Ημερομηνία
Θεματολογία
Εισηγητής/τρια
1
13/02/2024
Εισαγωγή/ Βιοηθική/ Νομοθεσία τροφίμων
Μπουντζιούκα, Νασοπούλου
2
20/02/2024
Σχεδιασμός μελετών ΙΙ: κλινικές δοκιμές/ πειραματικές μελέτες (consort)
Κουτελιδάκης
3
27/02/2024
Σχεδιασμός μελετών Ι: μελέτες παρατήρησης (strobe)
Μπουντζιούκα
4
05/03/2024
Ποσοτικές/ ποιοτικές μέθοδοι
Καλούδης, Παναγιώτου
Ανάπτυξη ερωτηματολογίων συλλογής στοιχείων (π.χ. εφαρμογές καταγραφή όρεξης/ συναισθημάτων)
5
12/03/2024
Μέθοδοι αποτίμησης διατροφικής πρόσληψης (FFQ, 24hrR, diaries, DLWM, Biomarkers)
Κουτελιδάκης
6
19/03/2024
Επαναληψιμότητα/ εγκυρότητα/ σφάλματα μέτρησης
Μπουντζιούκα, Ιωάννου
7
26/03/2024
Διερεύνηση omics τεχνολογιών (αλληλεπιδράσεις διατροφής-νόσου, μικροβίωμα)
Τσέτσος
8
02/04/2024
Ερευνητικές εξελίξεις στη χημεία τροφίμων
Καραντώνης, Πέτσας
9
09/04/2024
Καινοτομία τροφίμων στην αγροδιατροφή
Αργυρίου, Γκιαούρης
10
16/04/2024
Μηχανική τροφίμων και συσκευασία
Ιωάννου
11
22/04/2024
Εφαρμογή έρευνας στην πράξη (translational research)
Σαρρής, Ναζίρη, Έλληνας
29/04/2024
07/05/2024
12
14/05/2024
Βιβλιογραφική αναζήτηση (e.g. scopus, PubMed)/ δείκτες αποτίμησης ερευνητικού έργου (e.g. impact factor, indices)
Γκατζιώνης
13
21/05/2024
Αρχές συγγραφής ερευνητικών εργασιών/ πρωτοκόλλων
Έλληνας, Καλούδης
Poster and presentation skills