Αρχαία Ελληνική Φιλολογία [open] (ΑΥΕ-01)

Σπύρος Συρόπουλος

Περιγραφή

Το μάθημα επικεντρώνεται στη διερεύνηση δύο αλληλένδετων λογοτεχνικών ειδών, του έπους και της τραγωδίας και εξετάζει την ιστορία, τις πηγές και την υποδοχή τους στην αρχαιότητα και σήμερα.
Κατά το πρώτο ήμισυ του εξαμήνου γίνεται συστηματική μελέτη των διαφόρων κατηγοριών του έπους (ηρωικό, βιοσοφικό, θρησκευτικό), εξετάζονται οι πηγές, τα σωζόμενα κείμενα, τα προβλήματα και νέες προσεγγίσεις στην ιστορία του είδους, ιδιαίτερα στα ομηρικά έπη.
Στη συνέχεια, το μάθημα επικεντρώνεται στη διερεύνηση της τραγωδίας ως δημιούργημα της αστικής λογοτεχνίας και εξετάζει τη σχέση της με το έπος και τη θέση της στην πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα του 5ου αιώνα. π.Χ. Γίνεται αναφορά σε έργα από κάθε έναν από τους σωζόμενους, Αισχύλο, Σοφοκλή και του Ευριπίδη.

 

Εγχειρίδια του μαθήματος:

S. Saïd, M. Trédé, A. Le Boulluec, Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας (αρχική έκδοση, Presses Uniersitaires de France, Paris, 1997), Ελλην. Μτφ. Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου, Δ. Τσιλιβέρδης, Β. Πόθου, εκδ. Παπαζήση, Α

Περισσότερα  
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Ενότητες

Κριτήρια γραμματειακών μνημείων, Σκοπός της γραμματείας, Διαίρεσης της Ελληνικής Γραμματείας, Γραμματεία - Γραμματολογία - Φιλολογία

Έπος, Επικός κύκλος, Ο Όμηρος και τα Ομηρικά έπη

Τραγωδία, Γλώσσα και μέτρο, Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης

Ιστορία της γεννέσεως και εξελίξεως της κωμωδίας, Πηγές της αρχαία κωμωδίας, Αριστοφάνης

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  5375
Αρ. Προβολών :  15936