Βασίλης Τρυγόνης

Υδροακουστική τεχνολογία, μέθοδοι υποβρύχιας παρατήρησης, αλιευτική διαχείριση

Διαθέσιμα θέματα Πτυχιακών:

Λόγω επιστημονικής άδειας του Διδάσκοντα, νέα θέματα θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο 2023.

 

Πτυχιακές σε εξέλιξη:

  • Ανάπτυξη οπτικής μεθόδου για τη μέτρηση του σωματικού μήκους εμπορικών ειδών ψαριών στα σημεία πώλησης με μη-παρεμβατικό τρόπο. Έλενα Μήτσου.
  • Ανάλυση σφυριγμάτων ρινοδέλφινου (Tursiops truncatus) στην Αγριλιά Λέσβου, με χρήση σταθερού υδροφώνου. Νιώρα Ιουλιανή.

 

Πτυχιακές που έχουν ολοκληρωθεί:

Αλιεία μηχανότρατας στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου πελάγους. Αγνή Βλαχάκη, 2022.

Περίληψη: Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και η αύξηση της αλιευτικής προσπάθειας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση και παγκοσμιοποίηση της αλιείας, πιέζουν διαρκώς τα αποθέματα προς υπερεκμετάλλευση, και συχνά σε σημείο κατάρρευσης. Η λογική που ακολουθείται επικεντρώνεται στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων σήμερα, αγνοώντας την κατάστασή τους αύριο. Αν και έχει γίνει προσπάθεια ορθής διαχείρισης μέσω της θέσπισης νόμων που απαγορεύουν την αλιεία σε προκαθορισμένες περιοχές, χρονικές περιόδους και με συγκεκριμένα αλιευτικά εργαλεία, βρισκόμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Η δυσκόλως αυτή διαχειρίσιμη κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο λόγω της απειθαρχίας αρκετών αλιέων σε αυτούς τους περιορισμούς. Στην παρούσα εργασία έγινε παρατήρηση των προτύπων κίνησης αλιευτικών σκαφών που φέρουν μηχανότρατα βυθού κατά το Σεπτέμβριο 2020. Ως περιοχή μελέτης ορίστηκε το Αιγαίο πέλαγος, καλύπτοντας όλη τη θαλάσσια περιοχή από Θεσσαλονίκη έως Κρήτη, συμπεριλαμβάνοντας τα παραμεθόρια ύδατα που συνορεύουν με την Τουρκία. Για τον έλεγχο της κίνησης των σκαφών χρησιμοποιήθηκε ανοιχτό πρόγραμμα παρατήρησης της ναυτιλιακής δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο (www.marinetraffic.com). Η καταγραφή και παρατήρηση έγινε με τυποποιημένο τρόπο, από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα δειγματοληψίας. Η παρατήρηση γινόταν ανά μία ώρα, με την πρώτη καταγραφή να συμβαίνει στις 6:00 το πρωί και την τελευταία στις 16:00 το απόγευμα. Στόχος της εργασίας είναι η ανάλυση των κινήσεων αυτών βάση των χαρακτηριστικών του σκάφους, της κατεύθυνσης και της ταχύτητας αυτού, ώστε να κατανοηθεί αν τo συγκεκριμένο σκάφος αλίευε με τράτα βυθού στη συγκεκριμένη περιοχή, και αν ναι, για πόση ώρα. Υπολογίζοντας τις ώρες αλιευτικής προσπάθειας, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων που ανέρχονται στις 2496,5 ώρες και εκτός χωρικών υδάτων που υπολογίστηκαν 2749,5 ώρες, μπορούμε να σκιαγραφήσουμε την εικόνα που επικρατεί στην περιοχή μελέτης. Δεδομένης της νομοθεσίας περί απαγόρευσης της αλιείας με μηχανότρατα βυθού στα ελληνικά χωρικά ύδατα κατά την περίοδο μελέτης, θα πρέπει να εξακριβωθεί αν τα σκάφη εκτελούσαν σύρσεις εντός των ελληνικών υδάτων. Σε αντίθεση όμως με την θεωρητική κατάσταση που θα έπρεπε να επικρατεί, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και πιθανότατα θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κατάσταση των πληθυσμών που προσπαθούμε να προστατεύσουμε με την θέσπιση των απαγορεύσεων.

Δημοσιεύσεις: Vlachaki A, Chamilaki M, Trygonis V, (2022). Use of AIS data to assess bottom trawl fishing effort in international waters of the Aegean Sea. Proceedings of the Marine and Inland Waters Research Symposium. September 16–19, Porto Heli, Argolida, Greece, 2022, pp. 243-246.

Εκτίμηση μεσοπελαγικών ειδών στον κόλπο της Επιδαύρου με ηχοβολιστικά μέσα. Ανδρέας Αλέξανδρος Λεουδάκης, 2022.

Συνεπίβλεψη: Κωνσταντίνος Τσαγκαράκης (ΕΛΚΕΘΕ)

Περίληψη: Η εργασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος MESOBED που υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και αποσκοπεί στην εκτίμηση της βιομάζας μικρών μεσοπελαγικών ειδών ψαριών με χρήση ηχοβολιστικών. Το πρόγραμμα διεκπεραίωσε τις ακουστικές και βιολογικές δειγματοληψίες τον Απρίλιο 2019 στην περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου, και συγκεκριμένα στον Κόλπο της Επιδαύρου. Τα επτά κυρίαρχα είδη που αλιεύτηκαν σε βάθη 192–400 m ήταν το Benthosema glaciale, Ceratoscopelus maderensis, Diaphus sp., Hygophum hygomii, Lobianchia dolfeini, Myctophum punctatum και Maurolicus muelleri. Τα ηχογράμματα κατηγοριοποιήθηκαν σύμφωνα με τα στρώματα ανάκλασης των ειδών, σε ρηχή και βαθιά στρώση. Η ρηχή στρώση καλύπτει τα βάθη 192–206 m και αντιστοιχεί αποκλειστικά στο είδος M. muelleri, ενώ η βαθιά στρώση καλύπτει τα βάθη 319–400 m και απαρτίζεται από μια μίξη ειδών. Για την εξαγωγή της βιομάζας των παραπάνω ειδών χρησιμοποιήθηκαν τα λογισμικά Echoview 10 και QGIS, καθώς έλαβαν μέρος και εφαρμογές μοντέλων που αφορούν στο ηχοανακλαστικό δυναμικό (Target Strength, TS) των μεσοπελαγικών ειδών και τις σχέσεις μέσου μήκους-βάρους τους. Η συνάρτηση του TS διαμορφώνεται σύμφωνα με το γενικό τύπο μικρών πελαγικών TS = αlog10(SL) + b20, όπου για b20 των ειδών B. glaciale και M. muelleri χρησιμοποιήθηκε η τιμή -62.1 και -60.8 dB, αντίστοιχα. Για τα υπόλοιπα κυρίαρχα είδη, εξαιτίας των ελλιπών στοιχείων για τη συμπλήρωση των παραμέτρων της εξίσωσης TS, υιοθετήθηκε ο γενικός τύπος των φυσόκλειστων TS = 20log10(SL) + b20. Στη συγκεκριμένη εργασία, παρατίθεται αναλυτικά η διαδικασία υπολογισμού της βιομάζας της περιοχής, καθώς και οι βαθυμετρική κατανομή των ειδών μελέτης. Ύστερα από την εξαγωγή της βιομάζας στο 0.5 nmi επί το εμβαδόν της λεκάνης, τα κυρίαρχα είδη που αντιστοιχούν στο 67.5% της συνολικής βιομάζας μεσοπελαγικών ειδών στον Κόλπο της Επιδαύρου είναι το B. glaciale και το M. muelleri με 165386.7 kg και 149841.52 kg, αντίστοιχα.

Παρεπίμπτουσα αλιεία κοραλιών στο Θρακικό Πέλαγος. Μαρίνα Ατακτίδου, 2022.

Περίληψη: Η εργασία ασχολήθηκε με τη μελέτη και καταγραφή των ειδών κοραλλιών που συλλαμβάνονται ως παραλίευμα κατά την αλιεία με μηχανότρατα βυθού. Η έρευνα επικεντρώθηκε στο Θρακικό πέλαγος, και χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέχθηκαν από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea.

Ανάλυση σφυριγμάτων ρινοδέλφινου (Tursiops truncatus) στην Αγριλιά Λέσβου, με χρήση σταθερού υδροφώνου. Γιοτάμ Μπεν Σααντόν, 2022.

Περίληψη: Το ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus) είναι το πιο κοινό κητώδες στις ελληνικές θάλασσες, όπου απαντάται κυρίως στα παράκτια νερά. Τα ρινοδέλφινα παράγουν μια πληθώρα φωνήσεων. Στην παρούσα μελέτη αναλύθηκαν συνεχόμενα ακουστικά δεδομένα από σταθερό υδρόφωνο στην Αγριλιά Λέσβου, από τις 13/12/17 έως τις 26/12/27, συνολικής διάρκειας 321 ωρών, με σκοπό τον εντοπισμό φωνήσεων από ρινοδέλφινα. Συνολικά βρέθηκαν 2778 φωνήσεις, από τις οποίες οι 1455 ήταν σφυρίγματα και οι 1323 ήταν κλικ και buzz. Το σύνολο των φωνήσεων χρησιμοποιήθηκε για να βρεθούν πρότυπα παρουσίας, ενώ από τα σφυρίγματα που θεωρήθηκαν καλής ποιότητας (Ν= 221) υπολογίστηκαν δείκτες περιγραφής. Εντοπίστηκαν φωνήσεις κατά κύριο λόγο στις νυχτερινές ώρες, από 17:00 – 07:00. Τα σφυρίγματα είχαν μέση διάρκεια 0.95 s και μέση κεντρική συχνότητα 9637 Hz. Δεν παρατηρήθηκε διαφορά σε σχέση με τα πρότυπα παρουσίας με προηγούμενη μελέτη στην περιοχή, ενώ τα φασματικά χαρακτηριστικά ήταν παρόμοια, με μέση κεντρική συχνότητα να είναι ίδια και στις δύο μελέτες, παρότι η μέση διάρκεια διέφερε κατά +0.2 s. Τέλος δόθηκε μια αναφορική σύγκριση μεταξύ ακουστικών χαρακτηριστικών άλλων πληθυσμών της Μεσογείου.

Ιδιοκατασκευή υδροφώνων χαμηλού κόστους για εκπαιδευτική και επιστημονική χρήση. Βασίλης Γαλανός, 2021.

Περίληψη: Η παρούσα εργασία παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας προσπάθειας να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν χαμηλού κόστους υδρόφωνα χρησιμοποιώντας υλικά που διατίθενται στο γενικό εμπόριο. Παρόμοιες, προηγούμενες εργασίες χρησιμοποιήθηκαν ως βάση, τροποποιημένες ως προς την ευκολία κατασκευής και την διαθεσιμότητα των εξαρτημάτων στην Ελληνική αγορά. Κατασκευάστηκαν δύο τύποι υδροφώνων («plexiglass» και «pvc»), οι οποίοι χρησιμοποιούν μία πιεζοηλεκτρική κάψα κόστους περίπου 1.5 €. Ο plexiglass τύπος υδροφώνου βασίζεται στην στερέωση του πιεζοηλεκτρικού στοιχείου ανάμεσα σε δύο δίσκους plexiglass που συνδέονται με ανοξείδωτες βίδες, ενώ ο pvc τύπος περικλείει το πιεζοηλεκτρικό στοιχείο με εποξική κόλλα δύο συστατικών εντός ενός πλαστικού δοχείου. Κατασκευάστηκαν δύο παραλλαγές ανά τύπο υδροφώνου, χρησιμοποιώντας πιεζοηλεκτρικά στοιχεία διαφορετικής διαμέτρου (ø35 και ø27 mm) ώστε να εξεταστούν οι πιθανές διαφορές στην απόκριση συχνότητας. Τα υλικά, το κόστος τους, και τα βήματα κατασκευής παρουσιάζονται αναλυτικά. Τα υδρόφωνα ελέγχθηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Μυτιλήνης, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονες καταγραφές με ένα επιστημονικό υδρόφωνο αναφοράς, το SQ26-08. Σε σχέση με τα plexiglass, τα pvc υδρόφωνα είχαν δυσκολότερη κατασκευή, ωστόσο φάνηκαν να είναι πιο ανθεκτικά στους χειρισμούς στο πεδίο και δεν παρουσίασαν προβλήματα αδιαβροχοποίησης. Τα ιδιοκατασκευασμένα υδρόφωνα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα επιστημονικά όργανα, αλλά αποτελούν σημαντικά και οικονομικά εργαλεία για εκπαιδευτική και ερευνητική χρήση.

Δημοσιεύσεις: Galanos V, Trygonis V, (2021). Construction of low-cost hydrophones using off-the-shelf components. Proceedings of the 4th International Congress on Applied Ichthyology, Oceanography & Aquatic Environment (HydroMediT). November 4-6, Mytilene, Lesvos, Greece, 2021, pp. 547-548.

Εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε ζωολογικά πάρκα: Πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ρινοδέλφινων (Tursiops truncatus). Κέλλυ Καπατσούλια, 2021.

Περίληψη: Στη συγκεκριμένη έρευνα εξετάστηκε το κατά πόσο ο αριθμός των επισκεπτών και οι εκπαιδευτικές παρουσιάσεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά μιας ομάδας ρινοδέλφινων (Tursiops truncatus) στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Η έρευνα διήρκησε 3.5 εβδομάδες και έγιναν οπτικές παρατηρήσεις από απόσταση (focal sampling) που υποστηρίζονταν παράλληλα με βίντεο, πριν και μετά από κάθε παρουσίαση των ζώων στο κοινό. Οι παρατηρήσεις έγιναν 5 ημέρες τη βδομάδα, και οι παρουσιάσεις λάμβαναν χώρα σε σταθερό χρονοδιάγραμμα κατά τη διάρκεια της έρευνας. Μελετήθηκαν χαρακτηριστικές συμπεριφορές των ρινοδέλφινων πριν και μετά την παρουσίαση στο κοινό, και επίσης καταγράφηκε ο ρυθμός αναπνοής τους. Η ίδια διαδικασία παρατήρησης έγινε και σε τυχαίες ώρες της ημέρας (control). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, όσο πλησίαζε η ώρα της εκπαιδευτικής παρουσίασης, παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις σε συμπεριφορές που υποδείκνυαν ότι τα δελφίνια ανέμεναν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Τα επίπεδα των αναπνοών τους παρέμειναν σταθερά σε όλη τη διάρκεια των παρατηρήσεων, γεγονός που έχει καταγραφεί και σε άλλα ζωολογικά πάρκα και δείχνει ότι οι εκπαιδευτικές παρουσιάσεις δεν προκαλούν στρες ή αρνητικά συναισθήματα στα ζώα. Χρησιμοποιώντας παρόμοια πρωτόκολλα παρατήρησης, μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να διερευνήσουν πιθανές διαφοροποιήσεις συμπεριφοράς των δελφινιών σε παρουσιάσεις που γίνονται σε τυχαία ώρα της ημέρας.

Καταγραφή παρουσίας δελφινιών γύρω από τη νήσο Λέσβο μέσω συνεντεύξεων με αλιείς. Ελένη Φιλαΐτη, 2020.

Περίληψη: Η δημοσιευμένη βιβλιογραφία αναφέρει τέσσερα είδη δελφινιών που έχουν μόνιμους πληθυσμούς σε μέρος ή στο σύνολο των Ελληνικών θαλασσών: το ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus), το ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba), το κοινό δελφίνι (Delphinus delphis), και το σταχτοδέλφινο (Grampus griseus). Η γενική γεωγραφική κατανομή των ειδών αυτών στις Ελληνικές θάλασσες είναι αποτυπωμένη, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά κενά σε τοπικό επίπεδο. Στην περιοχή της Λέσβου, η ερευνητική προσπάθεια καταγραφής της παρουσίας δελφινιών είναι αποσπασματική, και οι δημοσιευμένες πληροφορίες περιορίζονται σε ελάχιστες οπτικές παρατηρήσεις ή αναφορές εκβρασμών. Πρόσφατες μακροχρόνιες ακουστικές παρατηρήσεις του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών έδειξαν την καθημερινή παρουσία ρινοδέλφινων στη νοτιοανατολική Λέσβο, ενώ συχνές είναι και οι ανεπίσημες προφορικές αναφορές του ντόπιου πληθυσμού για τη συχνή παρατήρηση δελφινιών. Με στόχο τη συστηματική αποτύπωση της τοπικής γνώσης για την παρουσία δελφινιών στη Λέσβο, η παρούσα εργασία εκτέλεσε προσωπικές συνεντεύξεις αλιέων σε όλη την περίμετρο του νησιού, και κατέγραψε τις απαντήσεις τους μέσω δομημένων ερωτηματολογίων. Συνολικά, έγιναν συνεντεύξεις σε 14 σημεία της Λέσβου με 40 αλιείς, 36 εκ των οποίων ήταν επαγγελματίες και είχαν ως αποκλειστική απασχόληση την αλιεία. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσαν τη συχνότατη παρατήρηση δελφινιών, κυρίως κατά τους μήνες Μάιο έως Σεπτέμβριο, και τόνισαν τη συστηματική αλληλεπίδραση αυτών με την αλιευτική δραστηριότητα, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι συνέβαινε στο παρελθόν. Η πληροφορία που συνέλεξε η εργασία συνηγορεί στο ότι δελφίνια απαντώνται συστηματικά σε όλη στην περιοχή της Λέσβου, και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την μελέτη τους.

Πρότυπα υποβρύχιου περιβαλλοντικού θορύβου στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου κατά την καλοκαιρινή/τουριστική περίοδο. Γιώργος Σωτηράκος, 2018.

Συνεπίβλεψη: Στέλιος Κατσανεβάκης.

Περίληψη: Η παρούσα εργασία ασχολήθηκε με τη καταγραφή, μελέτη και επεξεργασία των δεδομένων από υδρόφωνο που ποντίστηκε στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) για την μελέτη του υποβρύχιου περιβαλλοντικού θορύβου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου χρησιμοποιήθηκε μόνιμο υδρόφωνο που λειτουργούσε σε 24ωρη βάση και ήταν εγκατεστημένο στη τουριστική περιοχή Κερί Ζακύνθου κατά το καλοκαίρι του 2015 (23/7/2015 έως 5/8/2015). Αναλύθηκαν οι ακουστικές καταγραφές ήχων ψαριών και σκαφών/πλοίων, και μελετήθηκαν τα επίπεδα του περιβαλλοντικού θορύβου ως προς την ώρα της ημέρας. Χορωδίες ψαριών παρατηρήθηκαν συστηματικά κατά τις νυκτερινές ώρες (20:00 ως 22:00 και 03:00 ως 05:00), ενώ ήχοι από ταχύπλοα σκάφη αναψυχής ή άλλου τύπου πλοία κυριαρχούσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνοντας τα rms επίπεδα θορύβου κατά 20–25 dB, κυρίως σε συχνότητες <=1 kHz.

Εκτίμηση της παρουσίας κητωδών στην περιοχή της Λέσβου με χρήση σταθερού υδροφώνου. Κώστας Κυριακού, 2018.

Συνεπίβλεψη: Στέλιος Κατσανεβάκης

Περίληψη: Η παρούσα εργασία ασχολήθηκε με τη πόντιση και εγκατάσταση ενός μόνιμου υδροφώνου σε περιοχή της Λέσβου για τον εντοπισμό της παρουσίας δελφινιών και την μελέτη της συμπεριφοράς  τους. Για τον σκοπό αυτό εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Αγριλιάς μόνιμο υδρόφωνο και καταγραφέας, και έγινε συνεχής παρακολούθηση των στοιχείων του καταγραφικού για το διάστημα από 12/10/2017 έως 29/01/2018. Στο διάστημα αυτό καθιερώθηκαν διαδικασίες ελέγχου και παρακολούθησης του καταγραφικού, εντοπίστηκαν τα διάφορα επιχειρησιακά προβλήματα, και δόθηκαν λύσεις για την βελτίωση του όλου εγχειρήματος με την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ (φωτοβολταϊκά), έτσι ώστε το σύστημα να αποτελέσει μόνιμο σταθμό παρακολούθησης της παρουσίας δελφινιών στην περιοχή. Τέλος, ένα μεγάλο μέρος της εργασίας ασχολήθηκε με την ανάλυση των καταγραφών ήχου των δελφινιών και την πιθανή συσχέτιση τους με τα στοιχεία καιρού και την σεισμικότητα της περιοχής, και έγιναν αναλύσεις του υποβρύχιου περιβαλλοντικού θορύβου.

Δημοσιεύσεις: Kyriakou K, Katsanevakis S, Trygonis V, (2019). Quantitative analysis of the acoustic repertoire of free-ranging bottlenose dolphins (Tursiops truncatus) in N Aegean Greece, recorded in the vicinity of aquaculture net pens. Proceedings of the 14th International Congress of the Zoogeography and Ecology of Greece and Adjacent Regions (ICZEGAR). June 27-30, 2019, Thessaloniki, Greece, pp. 96.

Μεταβολές της συμπεριφοράς του Dicentrarchus labrax (Λινναίος, 1758) σε ηχητικά ερεθίσματα. Γιάννης Κεφαλάς, 2018.

Συνεπίβλεψη: Γιάννης Μπατζάκας

Περίληψη: Ο υποβρύχιος περιβαλλοντικός θόρυβος, προερχόμενος είτε από βιοτικές, είτε από αβιοτικές πηγές, επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των υδρόβιων οργανισμών. Ειδικότερα, ήχοι που προκαλούνται από ανθρωπογενείς παράγοντες επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τις βασικές λειτουργίες των ψαριών, όπως η επικοινωνία και η θήρευση. Για την εξέταση των αλλαγών συμπεριφοράς στο λαβράκι (Dicentrarchus labrax) ως προς τον θόρυβο, εκτελέστηκαν πειράματα σε 10 άτομα εντός δεξαμενής διαστάσεων 113×40×63 cm. Το πείραμα περιλάμβανε την έκθεση των ψαριών σε τρεις διαφορετικούς ήχους: (α) brown noise, (β) καθαρός τόνος 500 Hz, και (γ) καθαρός τόνος 1 kHz, και εξετάστηκε το αν οι ήχοι αυτοί οδηγούν σε διαφορετικές συμπεριφορές των ψαριών. Επίσης, εκτελέστηκαν δύο είδη πειραμάτων παράλληλα: φυσικό άνοιγμα της ταΐστρας και παρακολούθηση της συμπεριφοράς των ψαριών, και ακουστικό ερέθισμα ήχου "ώς να ανοίγει η ταΐστρα", ώστε να εξεταστούν τυχόν αλλαγές ή ομοιότητες μεταξύ του οπτικού μέσου και των ηχητικών επιδράσεων. Όλες οι παρατηρήσεις συνοδεύτηκαν με οπτικές καταγραφές της δεξαμενής (fixed camera), συγχρονισμένης με το καταγραφικό του υδροφώνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ομοιότητα μεταξύ των τριών διαφορετικών ερεθισμάτων ως προς την συμπεριφορά των ψαριών, ενώ από την μελέτη που έγινε με την αυτόματη ταΐστρα, τα αποτελέσματα αποδίδουν μια ομοιότητα όταν ο ήχος βρίσκεται σε πολύ μεγάλα επίπεδα έντασης. Ωστόσο, απαιτούνται -και για τα δύο πειράματα- περισσότερες μελέτες με εξέταση άλλων κριτηρίων συμπεριφοράς, βασισμένα πάνω σε δείκτες που ποσοτικοποιούν το επίπεδεδο άγχους (stress) των ψαριών.

Δημοσιεύσεις: Kefalas G, Trygonis V, Kokkoris G, Batjakas IE, (2018). Behaviour changes of the seabass Dicentrarchus Labrax in sound stimuli. Proceedings of the 3rd International Congress on Applied Ichthyology & Aquatic Environment (HydroMedit). November 8-11, 2018, Volos, Greece, pp. 685–686.