ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ -ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ [open]

Δίας Χαραλαμπόπουλος

Περιγραφή

Το μάθημα αναπτύσσει τις βασικές έννοιες που σχετίζονται με την ενεργειακή ανάλυση, την πολιτική και την λήψη αποφάσεων σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος. Παρουσιάζει τα ενεργειακά ισοζύγια και τις τεχνικές πρόβλεψης της ενεργειακής ζήτησης, τα στάδια του ενεργειακού σχεδιασμού , και την οικονομική ανάλυση των ενεργειακών επενδύσεων. Περιγράφει εν συντομία τις βασικές ενεργειακές τεχνολογίας εξόρυξης και συλλογής ενεργειακών πόρων και ροών, της παραγωγής θερμότητας, μηχανικής ενέργειας και ηλεκτρισμού και διαπραγματεύεται την ανάλυση κύκλου ζωής για τα ενεργειακά συστήματα. Παρουσιάζει την βασική συμφωνία σε διεθνικό επίπεδο για την κλιματική αλλαγή, δηλ. το Πρωτόκολλο του Κυότο, και τους μηχανισμούς που έχουν υιοθετηθεί. Αναπτύσσει την πολυκριτηριακή ανάλυση και την λήψη αποφάσεων στην βάση των μεθόδων υπεροχής και περιγράφει το πλαίσιο των εργαλείων προώθησης της ενεργειακής πολιτικής.

 

CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα
Περιεχόμενο μαθήματος
  1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ και ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ
  2. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΙΣΟΖΥΓΙΑ
  3. Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ
  4. Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
  5. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
  6. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  7. ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΥ ΖΩΗΣ
  8. ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ ΚΥΟΤΟ
  9. Η ΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
  10. ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
  11. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Μαθησιακοί στόχοι

Ο βασικός στόχος είναι να περιγραφεί το πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής και διαχείρισης τόσο σε επίπεδο τεχνολογίας όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει την εσωτερική δυναμική και λειτουργία του ενεργειακού συστήματος, τις μεταβλητές και παραμέτρους που υπεισέρχονται,  την οικονομική και τεχνολογική ανάλυση που απαιτείται για την μοντελοποίηση, την πρόβλεψη της μελλοντικής ζήτησης και τον ενεργειακό σχεδιασμό για την κάλυψη αυτής μέσω σεναριακής και πολυκριτηριακής ανάλυσης και λήψης αποφάσεων σε τεχνολογικό και οικονομικό επίπεδο.

Βιβλιογραφία
  • «Συμβατικές και ήπιες μορφές ενέργειας», Κ.Μπαλαράς, Α.Αργυρίου, Φ.Καραγιάννης, Εκδοτική, Αθήνα 2006.
  • “Energy Planning and Policy”, M.KleinPeter, John Wiley and Sons, 1995.
  • “Energy Analysis and Policy”, M.Munasinghe, Butterworths, 1990,
  • “Energy, Environment and Development”, J.Goldemberg, O.Lucon, Earthscan, 2010.
  • “Energy for Sustainable Development”, T.Johansson and J.Goldemberg, UNDP, 2002.
  • “Energy Systems and Sustainability-Power for a Sustainable Future”, G.Boyle, B.Everett, J.Ramage, Oxford University Press, 2003.
  • “Handbook of Energy Engineering”, A.Thumann, D.Mehta, Fairmont Press, 1997.
  • “Energy in Nature and Society-General Energetics of Complex Systems”, V.Smil, The MIT Press, 2008.
  •  “Renewable Energy Resources”, John Twidell and Tony Weir, Taylor and Francis, 2006.
  • “Renewable Energy-Power for a sustainable Future”, G.Boyle (ed.), Oxford University Press, 1996.
  • “Energy- Its use and the environment”, R.Hinrichs, Saunders College Publishing, 1996.
  • Boyle, G., Everett, B., Ramage, J., Energy Systems and Sustainability, Power for a sustainable future, Oxford University Press, 2003
  • Boyle, G., Renewable Energy, Power for a sustainable future, Oxford University Press, 1996
  • Ramage, J., Energy a Guidebook, Oxford University Press, 1997
  • Culp, A.W.J., Principles of Energy Conversion, McGraw-Hill, 1985
  • Vincke, Ph., ‘Multicriteria decision aid’, Wiley, New York, 1992
  • Zeleny, M., ‘Multiple criteria decision-making’, Mcgraw-Hill, 1982
  • Jeroen van den Bergh & Frank Bruinsma, Managing the Transition to Renewable Energy: Theory and Practice, Edward Elgar 2008, Cheltenham, UK – Northampton, MA, USA
Προαπαιτούμενα

OXI

Διδάσκοντες

Δίας Χαραλαμπόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Περιβάλλοντος

Ενότητες

Στην ενότητα παρουσιάζονται τα βασικά καύσιμα και η εξέλιξη της χρήσης τους, η διάρθρωση και η εξέλιξη του ενεργειακού τομέα και τα στάδια μετατροπής, όπως επίσης και η ενεργειακή κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιγράφονται ακόμα τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης – 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο και Horizon 2020 – καθώς και η εξέλιξη της ενεργειακής κατάστασης στην Ελλάδα.

 

Λέξεις κλειδιά Θ.Ε: ενέργεια, ισχύς, μετατροπή, μηχανή μετατροπής, καύσιμα, ενεργειακό μείγμα

Στην ενότητα αναπτύσσονται τα βασικά για τα ενεργειακά ισοζύγια, οι μονάδες, οι ενότητες, η χρησιμοποίηση τους σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και ανάλυσης και η συγκριτική ανάλυση χωρών όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και ένταση. Περιγράφονται επίσης οι βασικοί ενεργειακοί δείκτες που αποτυπώνουν τάσεις, εξέλιξη και συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών.

 

Λέξεις κλειδιά Θ.Ε: ενεργειακό ισοζύγιο, πολιτική, ένταση ενέργειας, δείκτες κατανάλωσης

Η ενότητα αναπτύσσει την σημασία της πρόβλεψης της ενεργειακής ζήτησης για τον ενεργειακό σχεδιασμό, τις μεταβλητές που υπεισέρχονται, την διακύμανση της τιμής του πετρελαίου και των άλλων καυσίμων, καθώς και τα διάφορα μοντέλα που εφαρμόζονται. Γίνεται αναφορά στα οικονομετρικά μοντέλα (top down) , στα τεχνολογικά μοντέλα (bottom-up) και στα υβριδικά, καθώς και στα μοντέλα προσομοίωσης πολλών εξισώσεων.

 

Λέξεις κλειδιά Θ.Ε: πρόβλεψη , ζήτηση, ενέργεια, οικονομετρία

Η ενότητα περιγράφει τα στάδια του ενεργειακού σχεδιασμού, τα βασικά στοιχεία των μοντέλων, τους ενεργειακούς τομείς, τις μεταβλητές και τις παραμέτρους που υπεισέρχονται, το ενεργειακό δίκτυο και την αποτύπωση του. Αναπτύσσει επίσης τις τεχνικές της βελτιστοποίησης της αντικειμενικής συνάρτησης και την επίλυση προβλημάτων μέσω του γραμμικού προγραμματισμού.

 

Λέξεις κλειδιά Θ.Ε: σχεδιασμός, γραμμικός προγραμματισμός, μοντελοποίηση

Η ενότητα αναπτύσσει τις βασικές αρχές της οικονομικής ανάλυσης επενδύσεων ενεργειακών έργων, τον χρόνο αποπληρωμής, την καθαρή παρούσα αξία, τον εσωτερικό βαθμό της επένδυσης. Περιγράφει τα κόστη που υπεισέρχονται στα ενεργειακά έργα, σταθερά και μεταβλητά, κόστη κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης καθώς και κόστος αποσυναρμολόγησης και διάθεσης. Παρουσιάζει την έννοια του οριακού κόστους ως βασικής έννοιας στην κοστολόγηση της ενέργειας, και καθώς και στην χρονική αξία των επενδύσεων.

 

Λέξεις κλειδιά Θ.Ε: κόστος, ενέργεια, οριακό κόστος, σταθερό κόστος, μεταβλητό κόστος, χρηματική ροή επένδυσης, παρούσα αξία, χρόνος αποπληρωμής, εσωτερικός βαθμός απόδοσης

Η ενότητα περιγράφει συνοπτικά τις τεχνολογίες που υπεισέρχονται στον κύκλο της ενέργειας, από την αρχική εξόρυξη των συμβατικών καυσίμων και την συλλογή και δέσμευση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέχρι την μετατροπή σε ηλεκτρική και καύσιμο, καθώς και την τεχνολογία τελικής χρήσης. Παρουσιάζονται επίσης οι δυνατότητες για αποθήκευση ενέργειας.

 

Λέξεις κλειδιά Θ.Ε: ενεργειακή τεχνολογία, αποθήκευση ενέργειας, κυψέλη καυσίμου

Περιγράφεται η έννοια της ανάλυσης κύκλου ζωής για ένα προϊόν ή μια διεργασία, οι φάσεις της ΑΚΖ, τα σχετικά πρότυπα και οι οδηγίες. Παρουσιάζεται η ανάλυση κύκλου ζωής για τις ενεργειακές μετατροπές και την ηλεκτροπαραγωγή.

 

Λέξεις κλειδιά Θ.Ε: ανάλυση κύκλου ζωής, ανθρακικό αποτύπωμα, περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Περιγράφεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η κλιματική αλλαγή, και οι δυνατότητες για μείωση και δέσμευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.Παρουσιάζεται το πρωτόκολλο του Κυότο, τα αέρια που περιλαμβάνει, καθώς και οι τρείς μηχανισμοί, δηλ. εμπόριο εκπομπών, μηχανισμός καθαρής ανάπτυξης και μηχανισμός κοινής εφαρμογής.

 

Λέξεις κλειδιά Θ.Ε: πρωτόκολλο του Κυότο, κλιματική αλλαγή, μηχανισμός καθαρής ανάπτυξης και κοινής εφαρμογής, εμπορία εκπομπών

Στην ενότητα παρουσιάζεται η διαδικασία της λήψης απόφασης σε ένα πολύπλοκο, δυναμικό σύστημα σχετικά με την βιώσιμη ανάπτυξη, τα κριτήρια και οι συμμετέχοντες που εμπλέκονται, οι λήπτες απόφασης που αναλαμβάνουν να εκφράσουν τις διαφορετικές οπτικές γωνίες και να οδηγήσουν προς μια συμβιβαστική λύση.

 

Λέξεις κλειδιά Θ.Ε: λήψη απόφασης, συμμετέχοντες, αποδόμηση, βιώσιμη ανάπτυξη, συστήματα, διαδικασία αποδόμησης

Περιγράφονται οι μέθοδοι της πολυκριτηριακής ανάλυσης και λήψης απόφασης, οι συναρτήσεις προτίμησης, και η μορφοποίηση εναλλακτικών σεναρίων. Αναλύεται η μέθοδος PROMETHEE και οι ροές προτίμησης που επιτρέπουν την κατάταξη των εναλλακτικών και την ανάδειξη των πλέον συμβιβαστικών εναλλακτικών.

 

Λέξεις κλειδιά Θ.Ε: πολυκριτηριακή ανάλυση, μέθοδοι υπεροχής, PROMETHEE, σενάρια, ειδικά βάρη, συνάρτηση προτίμησης

Περιγράφεται η ενεργειακή πολιτική, τα εργαλεία και κίνητρα, καθώς και οι φάσεις διαμόρφωσης των βασικών αξόνων. Γίνεται αναφορά στα θεσμικά, στα οικονομικά και στα ρυθμιστικά εργαλεία, στην αξιολόγηση τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Αναπτύσσεται επίσης η ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.

 

Λέξεις κλειδιά Θ.Ε: ενεργειακή πολιτική, εργαλεία θεσμικά, οικονομικά, ρυθμιστικά

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A

Αρ. Επισκέψεων :  2351
Αρ. Προβολών :  11519