Κοινοτικά σχέδια ή υποδείγματα

- Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 6/2002 του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2001, για τα κοινοτικά σχέδια και υποδείγματα

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?qid=1416560377948&uri=URISERV:l26033

- ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ:

https://oami.europa.eu/ohimportal/el/intellectual-property

 

Η ιδέα που κρύβεται πίσω από τη διανοητική ιδιοκτησία είναι απλή και η ύπαρξή της χρονολογείται από την αρχαιότητα. Όπου και να πάμε, παντού γύρω μας υπάρχει διανοητική ιδιοκτησία.

Δεν αρκούν απλώς οι σκέψεις και ιδέες. Η διανοητική ιδιοκτησία είναι αυτή που προσδιορίζει και προστατεύει τις καινοτομίες και τα δημιουργήματα των ανθρώπων.

Η διανοητική ιδιοκτησία επιβραβεύει όσους καινοτομούν και επιτρέπει στον καθένα μας να επωφεληθεί από τα επιτεύγματά του.

Στο θέμα της προστασίας, η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας. Συχνά αφήνουμε τη διανοητική ιδιοκτησία μας να γίνει κοινό κτήμα. Κάποιες φορές όμως μας προκύπτει μια φαεινή ιδέα. Είναι η στιγμή που αναφωνούμε το δικό μας «εύρηκα!». Όσες περισσότερες τέτοιες φαεινές ιδέες προκύψουν και μπορείτε να προστατεύσετε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η προστιθέμενη αξία για την επιχείρησή σας.

Στιγμές «εύρηκα!»

Αρχιμήδης ο Συρακούσιος

«Αρχιμήδης», Dominigo Fetti 1620

Ο Αρχιμήδης είναι αυτός που αναφώνησε το πρώτο «εύρηκα!» στην Ιστορία ενώ έκανε μπάνιο, τον 3ο π.Χ. αιώνα. Όμως, η αρχή ότι κάθε σώμα που βυθίζεται μέσα σε ένα υγρό εκτοπίζει τόσο βάρος υγρού όσο και το βάρος του, όπως και όλες οι επιστημονικές ή μαθηματικές θεωρίες, δεν μπορεί να κατοχυρωθεί ως ευρεσιτεχνία.
Με ευρεσιτεχνίες προστατεύονται μόνο νέες εφευρέσεις που έχουν πρακτική χρήση.

 


Τα πρώτα σήματα

Μινωικός ψευδόστομος αμφορέας με σήμα το χταπόδι από την Κύπρο, 1300-1200 π.Χ.
Η ύπαρξη σημάτων χρονολογείται από την αρχαιότητα. ”